• Anu Peippo

Markkinointiyhteistyötä – Turusta Perkule!

Päivitetty: 12. marrask. 2021

Qalmarin ilmoille heittämään ajatukseen turkulaisten IT-yritysten yhteismarkkinointikampanjasta lähti ennakkoluulottomasti mukaan neljä turkulaista yritystä: Sofokus, Ailea, Anders ja VTTSenseWay. Turusta Perkule-markkinointikampanjan tarkoituksena oli tuoda esiin Turusta löytyvä IT-projektiosaaminen.


Lue lisää Turusta Perkule kampanjasta täältä.


Jonkun täytyy liidaa!

Viiden yrityksen mietteiden esiin kaivaminen ja ajatusten paperille saattaminen ei ole yksinkertainen homma. Se vaatii niin aikataulujen yhteensovittamista kuin tapaamisten aktiivista fasilitointia. Pauliina Qalmarilta hoiti pääorganisaattorin roolia virtuaalityökalujen avulla huikean hienosti ja sai niin tutut kuin tuntemattomatkin tuomaan ideoitaan rohkeasti esiin.

Mitä olisi myynti ilman markkinointia?

Myyjien ja markkinoijien yhteisissä palavereissa mietittiin tarjoamaa, sekä miten palveluiden ostoprosessi asiakkaan näkökulmasta potentiaalisesti sujuisi. Yhdessä pohdittiin muun muassa sitä, että vaikka yrityksiä on viisi, ostoprosessin pitää soljua vaivattomasti eteenpäin. Budjetti, aikataulu ja kampanjan toteutuksen runko kehittyivät näiden palavereiden avulla.

Tavoitteiden asettelua

Ammattilaiset virtuaalipöydän ympärillä halusivat tietysti mitata kampanjan onnistumista. Yhteistyössä olevat yritykset ovat mukana kampanjassa erilaisista lähtökohdista, joten tavoitteetkin olivat erilaisia.

Me VTT SenseWayllä asetimme kampanjan tavoitteeksi lisänäkyvyyden luomisen. Olemme uudehko ja melko vähän esillä ollut yritys. Toivoimme lisää kävijöitä netti- ja Linkedin-sivuillemme, sekä näkyvyyttä mediassa. Vahvana taka-ajatuksena oli myös päästä oppimaan markkinoinnin asiatuntijoiden tekemisestä, sillä meillä ei ole erillistä markkinointiosastoa.

Markkinointiporukan kemiat kohtasivat

Alkuvaiheen jälkeen markkinointiporukka pääsi pyörittelemään ideoita omassa rauhassa. Ideoiden pallottelu oli mukavaa, koska mielipiteet tuotiin rohkeasti esiin. Avoin keskusteluilmapiiri mahdollisti sujuvan vuoropuhelun ja ideoiden hiomisen. Omat mielipiteet on uskallettava tuoda esiin ja toisaalta välillä tehtävä myös kompromisseja mielipiteiden eriytyessä.

Projektiin sitouduttiin erinomaisesti. Mitä luvattiin, se toteutettiin. Osaamista löytyi omasta takaa kaikkeen tarvittavaan, niin verbaaliin akrobatiaan kuin visuaalisen ilmeen luomiseen. Kampanjan nettisivujen rakentaminen ja linkkarimainonnan tekeminen sujuivat jouhevasti.


Julia Fesiuk, Pauliina Uuttu, Johanna Kainulainen ja Anu Peippo vastasivat Turusta Perkule-kampanjan toteutuksesta


Mitä jäi käteen?

Konkreettinen kokemus siitä, miten yhteisellä budjetilla voidaan sulassa sovussa markkinoida osittain samoistakin asiakkaista kilpailevien yritysten yhteistarjoamaa. Samalla ymmärrys siitä, mistä voi kysyä apua, jos oman talon tekijät eivät riitäkään jossain projektissa. VTT SenseWay on saavuttanut myös asetetut tavoitteensa; liikenne nettisivuilla on lisääntynyt! Ja mikä parasta pääsimme myös oppimaan markkinoinnin ammattilaisilta. Paras vinkki oli, että markkinointi on kokeilua. Pitää uskaltaa rohkeasti testata erilaisia asioita. Bonusta oli päästä tutustumaan turkulaisiin yrityksiin ja ihmisiin niiden taustalla.

TOP 5 vinkit markkinointiyhteistyötä suunnitteleville

  1. Valitse vastuullinen vetäjä jengille

  2. Delegoi tiimin sisäiset vahvuudet huomioiden

  3. Aikataulujen sovittaminen vaatii erityishuomiota

  4. Luo luottamuksellinen ilmapiiri, jossa on helppo tuoda omat ajatukset esiin

  5. Rohkeus rokkaa